Hielspoor, kun je niet uit de voeten door pijn aan je hak?

hielspoor

Hielspoor, fasciitis, fasciopathie? Wat is het? Hoe komt het? Waarom echografie? Maar het meest belangrijk HOE KOM JE ER VANAF??? Om te beginnen is het natuurlijk supervervelend om last van je voet of hak te hebben. Vooral als je actief bent of wil zijn om wat voor reden dan ook. Je voet kan zo moeilijk ontzien worden! De klachten aan de hak of eigenlijk hiel zijn vaak erg lastig te behandelen.

Opstaan uit bed een ramp? Na even stil te hebben gezeten de eerste stappen pijnlijk? Niet meer je wandelingen of hardlooprondjes kunnen lopen? Wellicht heb je hier wel last van.

 

Om maar met de deur in huis te vallen: pijn aan de hiel is vaak géén hielspoor! Ik zeg wel altijd: “Noem het een hielspoor dan weet iedereen waar je last hebt!”.

Hielspoor, de naam zegt het al, een ‘spoor’ aan het hielbot. Dit komt vaak door langdurige trekkrachten van de pees aan het bot, de aanhechting. Simpel gezegde een te lange overbelasting van de pees aan de onderkant van je voet. Verkeerd schoeisel, weinig ondersteuning of simpelweg heel veel lopen kunnen mede oorzaken zijn van je probleem. Daarbij horen de volgende termen:

  • Fasciopathie
  • Fasciitis
  • Fasciose

Het pijnlijke ding wat al je problemen veroorzaakt is de pees, de fascie plantaris. Als die ontstoken is dan noemen we het een fasciitis maar als de pees al langer geirriteerd is dan noemen we de pees ‘ziek’: fasicopathie. Last but not least, langdurige fasciopathie kan er ook voor zorgen dat er eigenlijk een soort van ‘slijtage’ van de pees voorkomt, dan noemen we dit een fasciose!

Door middel van echografie kunnen we bepalen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Daar hoort een goed behandelplan bij. Elke aandoening heeft zijn eigen beeld op de echo. Dit is makkelijk, snel en zorgt voor een doelgerichte aanpak van het probleem. De fysiotherapeut bekijkt de rest van de bewegingsketen. Daarna wordt er een start gemaakt met advies en eventueel oefeningen. Anne Podotherapie kan  ingeschakeld worden voor corrigerende/ondersteunende inlays.

Via Topfysiotherapie Schijndel zetten we ook Shockwave of EPTE in. EPTE en Shockwave zijn behandeling die  op de pijnlijk plek het lichaam weer zelf aan het werk zet om het probleem op te lossen. In combinatie met de adviezen en oefeningen ben je vaak snel weer op de been!

Heb je dit soort klachten? Neem dan contact op!